Bier en motorbrandstof duurder: Crisis op zijn top 5946

5 Nov 2013 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Financieel

Door de financiële crisis bevind ook Nederland zich in kritiek weer. De economische groei staat stil of vertoond een zelfs een kleine daling. Alhoewel er sprake is van puur een milde recessie, duchten veel zelfstandige voor hun continuïteit. Met name het Midden Klein Bedrijf wordt erg aangegrepen door de verschrikkelijke economie.

Maar ook de grotere, vaak beursgenoteerde handelaren, zoals Shell, ABN AMRO en Heineken hebben last van de economische recessie. Ettelijke van hen hebben acties moeten maken. De grootste bierbrouwer van Nederland heeft recentelijk zijn tarieven op bier in de horecasector moeten verhogen, door de stijgende kosten van grondstoffen en verzending en de daling van verdiensten, juist uit die sector. Deskundigen gruwen van de prijsverhogingen van Heineken, omdat zij van mening zijn dat de horeca, die toch al zo hard wordt getroffen door de crisis, hierdoor juist nog meer onder druk komt te staan. Tevens komen de meeste verdiensten voor Heineken niet uit de horeca, maar uit de winkel verkopen. Volgens deskundigen was het veel beter om de bierprijzen per liter hier te verhogen, maar durft Heineken dat niet in verband met de sterke concurrentie in dit veld.

Door de hoge olieprijzen waren in 2012 de motorbrandstof prijzen al flink toegenomen. Hierdoor steeg de prijs die men per liter betaalde bij de verkeersweg pompstations zelfs tot record hoogte. Het gevolg hiervan was dat veel consumenten de verkeersweg stations voorbij reden, om ergens anders bij een goedkopere pomp te gaan tanken. Ook lease bedrijven grepen in. Bij een aantal lease bedrijven mogen gebruikers niet meer tanken langs de verkeersweg. Fabrikanten als Texaco, BP en Shell zagen hierdoor niet alleen een val in het aantal verkochte liters brandstof, maar ook een ernstige teruggang van het aantal clientèle in hun winkel. De economische recessie deed hier nog een schepje boven op. Door minder aanbod in de bouw, nam het verkeer op de verkeersweg, en daarmee de klantenstroom van de tankstations, danig af. Omdat ook de gewone klant steeds met minder rond moet komen, laten deze vaker de bolide staan en pakken de fiets. Shell, Texaco en BP zagen dientengevolge ook in 2013 hun opbrengst flink krimpen.

ABN AMRO, Rabobank en ING merken uiteraard ook veel van de financiële crisis. Hoewel zij als banken mede aansprakelijk zijn voor de financiële crisis, merken ze door de terugloop van de huizenverkoop zelf ook veel van de recessie. Veel banken reorganiseren met het oog op besparingen en hanteren de nieuwe wetgevingen veel al als excuus om posities te schrappen in hun bedrijven. Een toename van het aantal werklozen werkt negatief uit op de economie, waardoor de banken in zeker zin alweer deelbaar debet zijn aan de economische crisis in Holland.

Effect is dat heel mensen een ernstig tekort aan geld hebben en er veel aan gelegen is om vlot geld te verdienen of veel geld te besparen. Sommigen doen dit door hard op zoek te gaan naar werk. Enkele lenen liever een beetje bij. Maar vlug geld verdienen is in deze tijd, voor econoom of verbruiker gewoon niet makkelijk. Of je nu multi national bent of werkman, als het minder gaat is geld geen luxe meer, maar pure noodzakelijkheid!


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.