Cruijff en Barcelona, een groot succes 6121

6 Feb 2014 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Mens en gezondheid

Johan Cruyff is een legendarische voetbalspeler die over de hele wereld beroemd is voor zijn agressieve en intelligente aanpak van spelen. Alhoewel hij succes had in zijn vroegere jaren, desondanks is het echt in 1973 begonnen toen hij toetrad bij het grote FC Barcelona.

Cruyff begon zijn loopbaan in zijn eigen land, Holland, waar hij uitkwam voor AFC Ajax uit Amsterdam. Hij leidde de ploeg naar vele overwinningen en memorabele optredens, maar werd tenslotte verkocht aan FC Barcelona voor een flink bedrag. Cruyff verspilde geen tijd om de harten te winnen van de Barcelona-fans. De pers melde dat hij koos voor Barcelona over hun concurrent Real Madrid omdat hij niet wilde spelen voor een team dat is gekoppeld aan ex Spaanse dictator Francisco Franco. Hij noemde zelfs zijn zoon Jordi, een traditionele Catalaanse (de regio van Spanje waarin Barcelona is gevestigd) naam.

De jaren dat Cruyff voor FC Barcelona uitkomt waren echt gedenkwaardig en maakte hem een icoon. In zijn 1e jaar hielp hij Barcelona de La Liga winnen voor de 1e maal in veertien jaar (Real Madrid te verslaan op hun eigen gras) en werd ook uitgeroepen tot Europees voetbalspeler van het jaar. Het was in deze tijd dat ook hij één van zijn hoogst gedenkwaardige doelpunten scoorde, geheten “The Phantom goal” of “Le but d’imposible de Cruyff” (het onmogelijk doelpunt van Cruijff).

Cruyff is veel jaren gescheiden geweest van FC Barcelona als speler en manager, tot ten slotte terug te keren naar de club als manager in 1988. Toen hij terugkeerde naar Barcelona bracht Cruyff met hem de zogenaamde “Dream Team”. dit elite team bestond verder uit Spanjaarden Jon Andoni Goikoetxea, Jose Mari Bakero, Josep Guardiola, Txiki Beguiristain, gezamenlijk met internationale sterren Roemeense Gheorghe Hagi, Bulgaarse Christo Stoitsjkov, Deense Michael Laudrup, Braziliaanse Romario en Nederlander Ronald Koeman.

Onder besturing van de Cruyff won the Dream Team 4 opeenvolgende La Liga titels van 1991 tot 1994. Wonnen ze de UEFA Cup in 1989 en de Europese Cup in 1992 in het Wembley Stadion met een beroemde vrije schop van Ronald Koeman. In 1990 won het Dream Team de Copa del Rey, de Europese Super Cup in ‘ 92 en drie Supercopa de Espana. Cruyff blijft één van FC Barcelona’s meest succesvolle manager tot op heden, met elf trofeeën op zijn naam.

Voetbalreizen Barcelona zijn nu nog enorm populair doordat Barcelona de laatste jaren ontzettend veel nieuwe sterren heeft voetballen waaronder Messi, Neymar, Iniesta, Xavi.

Tags: Cruijff, Barcelona


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.