Hoe is het grote FC Barcelona ontstaan? 6097

16 Jan 2014 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Sport

Futbol Club Barcelona, ook beroemd als FC Barcelona en Barça, is een voetbalvereniging in de landstreek Catalonië in Spanje. Naast een gevierd en succesvol elftal is Barça een symbool geworden van het Catalaans nationalisme met een inspirerend motto “Més que un club”, betekend “meer dan een club”.

Joan Gamper, een voetballiefhebber uit Zwitserland, heeft FC Barcelona op 29 November 1899 opgericht. Het succesvolle team vergaarde snel een toegewijde Catalaanse fan base.

Tijdens Franco werden de Catalaanse woordgebruik en symbolen verboden en het elftal werd verplicht om hun naam in 1939 te omtoveren in Club de Fútbol Barcelona. De Catalaanse vlag werd immers verwijderd uit het schild van de vereniging. Ondanks dit bleef het stadion één van de enige plaatsen tijdens Franco’s bewind waar Catalaans kon worden gesproken en hun vlaggen vrij werden weergegeven.

De tweetal meest succesvolle Spaanse voetbalclubs, FC Barcelona en Real Madrid zijn daarnaast felle {tegenstanders|rivalen. De concurrentie vloeit verder uit het bewind van Franco; Barça vertegenwoordigd een verweer tegen Franco daarentegen Real Madrid een symbool van nationalisme was en werd begunstigd door het regime en Franco.

Onder toeziend oog van Franco versloeg FC Barcelona Real Madrid met 1-0 op de Copa del Generalísmo finale in 1968. De club coach op het moment, Salvador Artigas, was een Republikeinse piloot gedurende de Spaanse Burgeroorlog.

Stadion van Barça, Camp Nou, werd in 1957 gebouwd. Met een capaciteit van 98.000 zitplaatsen is Camp Nou het grootste stadion in Europa en de derde grootste voetbalstadion in de wereld.

De voetbalclub wijzigde in 1974 hun naam terug naar Futbol Club Barcelona.

Sinds het werd opgericht heeft Barça geweigerd om te adverteren met corporaties sponsors op hun kleding. Echter, op 14 juli 2006, maakte de vereniging bekend een contract met UNICEF te hebben gesloten. Voor de 1e maal in de geschiedenis van Barça stond er een bedrijfsnaam op het tenue. Als onderdeel van de overeenkomst van vijf jaren doneert de vereniging} 1,5 miljoen EUR per jaar aan UNICEF. Een prachtig club waar steeds meer toeschouwers trekt over de hele wereld. Voetbalreizen Barcelona worden steeds populairder.

Club Bestuurder Joan Laporta, een zelfbenoemde nationalist, vereist alle buitenlandse Barça spelers Catalaans te leren.

Laporta wijde in 2007 een deel van het plaatsbewijs verkoop van FC Barcelona tegen Real Madrid aan Federació Llull, een organisatie die de verspreiding van de Catalaanse taal bevordert. José Luis Rodríguez Zapatero, de Minister-president van Spanje sinds 2004, ondersteunt FC Barcelona.

Tags: Més que un club, Futbol Club Barcelona


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.