Kerken kunnen veel energie besparen 5838

16 Oct 2013 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Samenleving en ontwikkeling

Kerken vormen een groep gebouwen die op een relatief kwalijke manier omgaan met de energie. Er wordt veel energie geconsumeerd, terwijl dat anderzijds lang niet altijd ten goede komt aan het comfort. Wat dat aangaat valt er voor de kerken een hoop winst te behalen, uiteindelijk met het doel om tot meer energiebesparing te komen. Het onderzoek in 25 van de 46 kerken in Ede heeft ervoor gezorgd dat men tot het inzicht is gekomen dat er een hoop verbeterd kan worden. Door op een meer zuinige manier om te gaan met de energie kan er veel geld bespaard worden.

Hoogte en dubbele beglazing

Met name de hoogte van een kerk zorgt ervoor dat veel energie verloren gaat. Daarnaast zijn veel van de kerken al in een ver verleden gebouwd, in een tijd waarin men nog geen rekening hield met het energieverbruik. Vooral het ontbreken van dubbele beglazing zorgt ervoor dat er veel gestookt moet worden, terwijl veel van de warmte verloren gaat. Ook de algehele isolatie van de kerk laat over het algemeen flink te wensen over, waardoor er ruimte voor verbetering ontstaat.

Te warm en te droog

Daarnaast stookt men de kerk over het algemeen te warm wanneer er sprake is van een dienst of een mis. Op die manier gaat er een hoop warmte verloren, maar wordt het bovendien ook te droog in de kerk. Dat is nietgoed voor het orgel, aangezien het beter zou zijn wanneer de luchtvochtigheid iets hoger is. Het is volgens de onderzoekers voldoende om een temperatuur van 10 graden Celsius in de kerk aan te houden wanneer er niemand is. Zodra er een dienst is zou 19 graden Celsius voldoende moeten zijn voor een aangename temperatuur, zonder dat er een hoop energie verloren kan gaan.

Tags: energie, energiebesparing


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.