Wat maakt cacao gezond? Welke stoffen zitten er in natuurlijke cacao. In cacao bevat van nature wel meer dan 300 gezonde voedingsstoffen!

4 Mar 2014 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Mens en gezondheid

De gezonde voedingsstoffen in natuurlijke cacao:

[shuffle]

Vitamines
Cacao bevat van nature vitamine A, vitamine B12 die de groeiprocessen ondersteuning geeft, vitamine B, vitamine D en vitamine E.
Vitamine D heb je nodig voor de opname van calcium in het lichaam (dus goed voor je skelet) en vitamine E is een krachtige antioxidant die helpt bij anti-veroudering en daarnaast goed is voor je bloedcellen, je spieren en de weefsels.

Antioxidanten
Cacao zit boordevol antioxidanten: een brede groep voedingsstoffen die schadelijke vrije radicalen bestrijden. Ze houden de lichaamscellen gezond en werken als anti-veroudering.

Flavonoiden
Flavonoiden zijn een brede familie, ruim 4.000 soorten, van plantaardige stoffen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoïden en vroeger als vitamine P.
Cacao is van nature rijk aan flavonoïden, met name flavonolen, epicatechinen en catechine en polyfenolen. Zij zorgen voor gezonde aderen.

Magnesium
Cacao is de nummer 1 voedselbron van magnesium. Geen een ander voedingsmiddel bevat zulke rijke hoeveelheden. Magnesium is een belangrijk mineraal met vele functies. Het is onder andere essentieel voor ontgifting (betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties), sterke botten en voor de hersens. De meeste personen hebben chronische tekort aan magnesium.

IJzer
Cacao bevat van nature grote hoeveelheden ijzer. IJzer is heel belangrijk voor gezond bloed.

Zink
Cacao bevat van zichzelf daarnaast een ander belangrijk sporenelement dat nodig is voor duizenden enzymatische reacties in je lijf (lees: stofwisseling).

Koper
Koper is daarnaast een essentieel sporenelement dat helpt gezond bloed te maken.

Stikstofmonoxide
Stikstofmonoxide ondersteunt je om je bloeddruk en hart onder controle te houden.
Pure chocolade maakt ook je bloed dunner, door effecten die het best vergeleken kunnen worden met een lage dosis aspirine. Deze factor geeft een vrije doorgang van de bloedsomloop en voorkomt ‘verstopping’ in je aderen. Let op: pure chocolade is geen vervanger van aspirine.

EFA’S
EFA’s zijn de afkorting in het Engels voor essentiële vetten, cacao bezit van nature omega 6 vetzuren. Alleen rauwe cacao en chocolade bezit gezonde vetzuren. Na verwarmen of roosteren bezit cacao transvetzuren. Kies dus daarom altijd voor niet verwarmde cacao of pure chocolade!
Bekijk Wikipedia: “In 1990 werd onomstotelijk bewezen dat transvetten het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en werd tevens duidelijk dat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten”.

Mentale gesteldheid
Pure chocolade doet wonderen voor je geestelijke gesteldheid en zorgt ervoor dat je een positievere kijk hebt op het leven. Men merkt vooral op dat men vrolijker wordt, meer alert is en dat men minder pijn voelt. Chocolade bezit cafeïne, theobromine, tyramine, fenylethylamine en anandamide – stoffen die vermoeidheid tegengaan. Ze geven ook een extra energieboost. Cannabinoïden zijn ook terug te vinden in chocolade en geven een blij en veilig gevoel.

Tryptofaan
Tryptofaan is een essentieel aminozuur die alleen voorkomt in natuurlijke cacao en chocolade. Dat heeft de werking als een natuurlijke pijnstiller.

Serotonine
Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die je lichaam helpt stress te regelen.

Fenylethylamine
Fenylethylamine is een indrukwekkende stof die aanwezig is in cacao. Fenylethylamine is supervoedsel voor je hersens. Het is een lichte antidepressivia en geeft verbetering op de focus en alertheid.

Theobromine
Theobromine verhoogt de levels van serotonine en endorfines in je lichaam. Serotonine is het lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend. Theobromine geeft ondersteuning bij depressies en PMS symptomen.

Vezels
Vezels staan algemeen bekend als hulpmiddel bij de stimulatie van de gezondheid van het maagdarmstelsel.

[/shuffle]

Cacao voor Gezonde Chocolade
Maar om deze gezondheidsbevorderende voedingsstoffen te bewaren, is het wel een voorwaarde dat de cacao op de correcte manier is bewerkt.

En gelukkig voor ons wordt de cacao slechts koudgeperst (verwarmt maar tot 38 graden). Daarentegen wordt de cacao voor de hedendaagse pure chocolade verwarmt tot wel 150 graden. Daar kunnen de gezonde stoffen in cacao niet tegen en gaan daardoor verloren of veranderen ze van samenstelling (zoals de omzetting van omega 6 naar transvetten).
Dus…ga voor je gezondheid Gezonde Chocolade eten!Ga naar de webshop >>
Ga naar de website >>


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.