Algemene informatie over de aandoening Artrose.

30 Jan 2014 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Mens en gezondheid


Artrose is een slijtage reuma die op de gewrichten slaat. Men ziet artrose vaker bij dames dan bij heren, zeker boven het 40ste levensjaar. Toch is artrose geen ouderdomsziekte.

Het kraakbeen tussen de gewrichten slijt bij iemand die artrose heeft. Kraakbeen wordt als een smeermiddel gezien tussen twee botten in die het gewricht vormen. Als kraakbeen slijt, kunnen botten elkaar raken. Met als gevolg dat het bot dikker wordt, waardoor de puntige benige aangroeisels ontstaan. Tijdens dit proces kunnen zich om de gewrichten heen ontstekingen vormen, welke pijnlijk zijn en voor stijfheid zorgen.

Artrose is een vorm van reuma die langzaam progressief verloopt. De uiterlijke kenmerken van artrose hoeven niet in verhouding te staan met de pijnklachten. Sterker nog, mensen met beginnende artrose kunnen heel veel (ontsteking)pijn hebben, terwijl er nog niets aan de gewrichten te zien is.

Artrose is te herkennen aan de volgende signalen: Knobbels soms puntig op de gewrichten of uiteinde van de botten, afnemen van kracht van de spieren, stijfheid en pijn die vooral in rust of bij overbelasting optreedt. Mensen die last hebben van artrose hebben vaak last van ochtendstijfheid in hun gewrichten. ’s Morgens heeft een artrose patiënt het meeste last van stijve en pijnlijke gewrichten.

Bij ouderen mensen komt artrose vaker voor dan bij jongere mensen. Ook al hebben oudere mensen vaker last van artrose, de ouderdom is niet de veroorzaker ervan. Wanneer uw oma en moeder al vroeg tekens van artrose toonde, is de kans groot dat u deze ook krijgt. Andere factoren die de kans op artrose doen toenemen zijn: te zwaar lichamelijk werk of sporten, overgewicht, werk in de kou of buitenlucht of als een reactie op een andere kwaal.

Artrose komt het meeste voor in de handen en in de knie. In het lichaam zijn er verschillende plekken waar artrose voor kan komen, de bekendste hiervan zijn: knieën, heupen, voeten, handen, schouders, nek en rug.

Artritis is afwijkend van artrose, bij artritis betreft het een ontstekingsziekte van het gewricht en geen slijtage ziekte van het kraakbeen. Artrose en botontkalking wordt ook wel eens naast elkaar gelegd omdat ze alle twee vaak bij oudere mensen voorkomen. iemand die last heeft van botontkalking heeft zwakkere en brozere botten terwijl door de misvormingen van artrose de botten juist sterker van structuur worden. Ondanks dat de artrose nooit helemaal weggaat, kunnen pijnmedicatie, spalken of bandages en een eventuele operatie wel verlichting geven.


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.