Japan stapt over naar duurzame energie 5842

15 Oct 2013 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Samenleving en ontwikkeling

Japan heeft aangekondigd de komende 25 jaar alle kerncentrales te willen ontmantelen, om over te gaan naar duurzamere vormen van energie. Men heeft een integraal plan gepresenteerd, waarmee men uiteindelijk de transitie wil maken naar fossiele en duurzame energie, in plaats van de kernenergie die men op dit moment gebruikt. Men heeft in het plan opgenomen dat alle kerncentrales na maximaal 40 jaar dienst dienen te stoppen. De laatste zal tussen 2020 en 2030 worden gesloten, waarmee er een einde in zicht lijkt.

Breuk met huidige beleid

Het is opmerkelijk dat Japan ervoor kiest om de kerncentrales te gaan sluiten. Het land zal in de toekomst 30% van alle energie duurzaam moeten gaan winnen, maar dat betekent aan de andere kant niet per se dat alle kerncentrales gesloten zouden moeten worden. De huidige ontwikkelingen betekenen een flinke breuk met het beleid dat er tot op heden gevoerd werd. Tot nu toe streefde men er namelijk naar om tenminste de helft van alle energie op te wekken via de kerncentrales. Er is sinds de kernramp in 2011 veel kritiek gekomen op de centrales, maar het is desalniettemin een flinke stap die men er neemt.

Sluiting van de kerncentrales op termijn

Uiteraard is het niet mogelijk om de centrales direct te sluiten, waardoor men er na de sluiting na de ramp in maart 2011 ook weer toe heeft besloten om de kerncentrales op te starten. Het gebrek aan energie zou simpelweg te groot zijn, waardoor men veel fossiele energie zou moeten invoeren. Aangezien dat een zeer dure stap zou zijn kan Japan daartoe niet zomaar overgaan. In plaats daarvan heeft men er dus voor gekozen om een maximale bedrijfstijd toe te voegen aan de verschillende kerncentrales die op dit moment nog actief zijn in het land.


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.