Japanse banken profiteren van opmars zonne-energie 5841

15 Oct 2013 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Samenleving en ontwikkeling

Grote Japanse banken zien de toekomst positief in, nu het aantal zonnepanelen enorm toe lijkt te gaan nemen. Men verwacht dat de investeringen de komende 3 jaar 8x groter zullen worden. Momenteel wordt er jaarlijks ongeveer 1,8 miljard euro geïnvesteerd, maar men verwacht dat dit in 2015 al 14,4 miljard zal worden. Onder andere de aandelen van de Mitsubishi UFJ bank zijn daardoor het afgelopen kwartaal met 50% gestegen. Die van Sumitomo Mitsui en Mizuho kregen er zelfs 56% en 69% bij, waarmee de zonne-energie nu al een enorm succes lijkt.

Overheidsbeleid grote kracht

Het is vooral het overheidsbeleid dat ervoor zorgt dat de markt voor zonne-energie totaal tot leven komt in Japan. Net als in Duitsland en Spanje maakt men gebruik van een zogenaamd feed in tariff. Dat betekent dat producenten van zonne-energie verzekerd zijn van een bepaalde vaste prijs voor de energie die ze opwekken. Dat neemt een belangrijk deel van de onzekerheid weg. Steeds meer bedrijven in Japan zijn daarom bereid om in te stappen en gebruik te gaan maken van de kansen die zonne-energie te bieden heeft.

Financiering van zonne-energie

De banken spelen vanzelfsprekend een grote rol wanneer het gaat om de financiering van al deze investeringen in zonne-energie. Over het algemeen worden de zonne-energiecentrales gefinancierd met geleend geld, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 70% van de investering. De bankensector krijgt er wat dat aangaat een hoop klandizie bij op het moment dat de markt voor zonne-energie inderdaad zo hard zal gaan groeien. Dat is anderzijds ook wel nodig, aangezien de leningen aan andere bedrijfstakken juist met 30% gedaald tijd, tussen 2009 en 2012. Deze duurzame vorm van energie kan op die manier zorgen voor de redding van een traditionele economische sector.


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.