Zelf glas zetten kun je gemakkelijk zelf 5966

21 Nov 2013 | Auteur: artikeltornado.nl | Gepubliceerd in Diversen

Een veelvoorkomende vraag is of het mogelijk is zelf glas of dubbelglas te plaatsen. Plaatsing van glas is helemaal niet zo spannend, als je eenmaal een aantal basisprincipes in de gaten houdt. Allicht is het allerbelangrijkste principe dat als u het niet vertrouwd het glas zelf te zetten, u altijd de vakkundige in moet huren!

Een ander belangrijk principe is dat glas scherp is. Een ruit moet je aan de randen stevig beethouden, zodat hij bij het plaatsen niet kan schuiven in je handen, want dan kan hij snijden. Goed vasthouden dus!

Verwijderen van glasplaat

Bij het zetten van glas komen een aantal dingen kijken. Allereerst moet je een kapotte glasplaat verwijderen en de nieuwe goed meten. Zorg dat je bij het verwijderen van kapot glas bijvoorbeeld goede handschoenen draagt, bij voorkeur van dik leer, zodat het glas niet kan snijden. Eerst de grote stukken weghalen,alles wat nog echt vast zit, komt later.

Dit geldt voor dubbel en enkel glas. Daarna moet u de kapotte ruit verwijderen door de latjes, waarmee het glas in de sponning wordt vastgehouden verwijderen. Meestal zit aan de buiten- en binnenzijde van de sponning een kitrand. Snij deze eerst los. Doe dit met een scherp stanleymes. Als de kit los is, kunt u met een scherp plamuurmes onder het latje gaan (latjes zijn meestal gespijkerd), en 1 van de 4 latjes voorzichtig loswrikken. Als de eerste eenmaal los is, zullen de andere 3 makkelijker gaan. Als de latjes uit de sponning zijn, kunt u de restanten van het glas verwijderen. Let op: zoals eerder gezegd, glas stevig vasthouden en niet laten schuiven.

Als al het glas eruit is moet u de sponning schoon maken. Dus alle kit en eventuele schuimbandjes eruit halen en met het plamuurmes schoonmaken. Dan kunt u het glas opmeten. Bij het meten van glas is de voornaamste regel: meet aan de binnenzijde van de sponning waar het glas in moet komen, en neem om de maat de maken dan zogenaamde glasaftrek. D.w.z. dat, omdat een sponning soms niet helemaal rechthoekig is, u het glas iets kleiner moet houden om dit probleem op te vangen. Bij enkel glas is de aftrek 5 mm en bij dubbelglas is de glasaftrek 7 mm.

Natuurlijk kunt u voordat u aan het zelf zetten van glas begint, eerst meten, omdat er misschien een levertijd van het glas dat u wil gaan plaatsen is. Houdt dan de richtlijn aan dat u meet aan de binnenkant van de sponning. Bij het plaatsen van glas is een verschil tussen enkel en dubbelglas. Plaatsen van isolatieglas of dubbelglas is wat omslachtiger, maar het principe is hetzelfde. Gaat u dubbelglas zetten, dan komen er nog schuimbandjes en blokjes om het glas op te zetten bij kijken. Erg belangrijk.

Okay, de sponning is schoon en het glas is op maat. We gaan nu zelf dubbelglas zetten. Plak eerst schuimbandjes (deze zijn bij een glashandel te krijgen en zijn over het algemeen 3 mm dik en aan 1 zijde kleefbaar) aan de binnenzijde van de sponning en aan de binnenkant van de latjes. Zet het dubbelglas op blokjes van bij voorkeur kunststof, zodat het glas mooi is verdeeld over de sponning. De blokjes mogen niet breder zijn dan de dikte van het glas. Anders past straks het glaslatje niet meer.Zet de glaslatjes met de kant van de schuimbandjes tegen het glas en spijker het glaslatjes vast met een roestvast spijkertje.

Als de latjes vast zitten, heeft u aan de binnen- en buitenkant van de sponning een ruimte van ongeveer 2 mm, waar het schuimbandje zit, waar u kit in kunt aanbrengen. Gebruik hiervoor een overschilderbare siliconenkit gebruikt. Breng de kit aan met een kitspuit. De kit mag best een beetje buiten de sponning komen. Spuit daarna met een plantenspuitje en mix van water en afwasmiddel (liever een professionele sop!)op de kit, en verwijder deze met een electropijpje met een schuin afgesneden punt of met een plamuurmes met een licht afgeronde hoek. Daarna nog even met de vingertop alles glas afstrijken.

Tags: glas zetten, glas zelf plaatsen


Comments Off

Auteur: artikeltornado.nl

Deze auteur heeft 3751 artikelen gebubliceerd. Meer informatie over de auteur volgt.

Comments are closed.